Dostupni linkovi

Azri Nuhefendić nagrada APA-e


Bosansko-hercegovačka novinarka s talijanskim državljanstvom Azra Nuhefendić dobitnica je ovogodišnje prestižne nagrade austrijske novinske agencije APA za najbolji članak o nekoj europskoj temi.

Njezin tekst, pod naslovom "Voz" (Il Treno) - objavljen je prvi put 11. januara ove godine na internet portalu www.balcanicaucaso.org.

Peteročlani stručni žiri u organizaciji austrijske novinske agencije APA, ocijenio je da priča koju je o putovanju prugom Beograd - Sarajevo iz lične perspektive ispričala Azra Nuhefendić, svjedoči o tome kako su se na ljudskim sudbinama prelomili tragični događaji iz nedavne proslosti BiH i Europe ali i o današnjici u kojoj se, premda ne na tako drastičan način, ponavljaju neki obrasci netrpeljivosti, straha i mržnje.

Na svečanoj dodjeli nagrade u Beču, u srijedu uveče o zatiranju onih koji su drugačiji govorio je i počasni gost, češki književnik i borac za ljudska prava Pavel Kohout, autor knjige "Između Hitlera, Staljina i Havela – misli o Europi".

Azra Nuhefendić je u višegodišnjoj novinarskoj karijeri radila uz ostalo za RTV Beograd i sarajevski dnevni list Oslobođenje, zatim za BBC, Financial Times i talijanske listove Il Piccolo i Corriere della Sera.
XS
SM
MD
LG