Dostupni linkovi

Brisel pozdravio irski plan mera štednje


Plan oštrih mera štednje "solidna je osnova" za pregovore Irske o programu pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je u sredu u Briselu evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren.

"Plan bužeta za naredne četiri godine je važan doprinos stabilizaciji javnih finansija Irske", ocenio je Ren u saopštenju.

"To je solidna osnova za pregovore koji se odnose na budžetske i strukturalne reforme programa o međunarodnoj finansijskoj pomoći koju je Irska zatražila od EU i MMF-a", dodao je on.

Prema rečima Rena, taj plan predstavlja dobru ravnotežu između solidnih mera o rashodima i prihodima". On je pozdravio "nastojanja za ostvarivanja strukturalnih reformi uključenih u taj plan".

Irska vlada u sredu je obelodanila najstrože mere štednje u budžetu u svojoj istoriji - četvorogodišnji plan za povraćaj 20 milijardi evra kroz smanjenje potrošnje i dodatne poreze. Plan mera štednje irske vlade uslov je da Dablin od ostalih članica Unije i Međunarodnog monetarnog fonda dobije zajam od 85 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG