Dostupni linkovi

Obama: Rame uz rame sa Južnom Korejom



Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će ta zemlja stajati "rame uz rame" s Južnom Korejom poslije sjevernokorejskog artiljerijskog napada na južnog susjeda.

"Južna Koreja je naš saveznik i to je od Korejskog rata. Snažno potvrđujemo posvećenost odbrani Južne Koreje u okviru tog savezništva", rekao je Obama u utorak televiziji ABC, u prvim izjavama poslije napada.

Obama je u utorak uvečer pozvao telefonom južnokorejskog kolegu Li Mjung Baka i rekao mu da će SAD sarađivati sa međunarodnom zajednicom na snažnoj osudi napada, saopšteno je iz Bijele kuće.

Dvojica predsjednika su se dogovorila da se od 28. novembra do 1. decembra u vodama zapadno od Korejskog poluostrva održe ranije planirane zajedničke vojne vežbe u kojima će učestvovati i američki nosač aviona na atomski pogon Džordž Vašington.

Vojska Južne Koreje danas je u stanju povečane pripravnosti, poslije artiljerijskog napada i razmijene pretnji sa sjevernim susedom.

Seul je saopštio da će prekinuti slanje humanitarne pomoći Sjevernoj Koreji, koja je zaprijetila novim napadima ukoliko južni susjed povrijedi pomorsku granicu "i za hiljaditi dio milimetra".

Južnokorejski ministar odbrane Kim Tae Jung rekao je u parlamentu da će vojska poslati pojačanja na pet ostrva blizu sporne pomorske granice.

XS
SM
MD
LG