Dostupni linkovi

Privreda SAD rasla više od očekivanog


Privreda Sjedinjenih Američkih Država u trećem je tromjesečju ostvarila veći rast nego što se prvobitno procjenjivalo, pokazali su danas službeni podaci, ali to i dalje nije dovoljno da bi se smanjila uporno visoka stopa nezaposlenosti.

Američko ministarstvo trgovine je saopštilo da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu revidiran na 2,5 posto na godišnjoj razini, prema ranijoj procjeni od dva posto, a to je posljedica toga što su izvoz i osobna i državna potrošnja bili veći nego što se očekivalo, prenio je Rojters.

Ekonomisti su prognozirali da će rast BDP-a biti revidiran na 2,4 posto. Na rast je najviše uticala lična potrošnja, koja u ukupnoj ekonomskoj aktivnosti SAD-a sudjeluje sa čak dvije trećine, a njen rast za tri mjeseca zaključno sa septembrom je revidiran na 2,8 sa 2,6 posto.

Prisutni su pokazatelji da je ekonomska aktivnost blago ubrzala na početku tekućeg kvartala, ali će rast BDP-a vjerojatno ostati na novou ispod 3,5 posto, za koji ekonomisti ističu da je neophodan kako bi se stopa nezaposlenosti snizila ispod visokih 9,6 posto.
XS
SM
MD
LG