Dostupni linkovi

Aung San Su Ći se srela sa sinom nakon deset godina


Opoziciona liderka Mjanmara Aung San Su Ći, nedavno puštena iz višegodišnjeg kućnog pritvora, sastala se danas sa mlađim sinom koga je poslednji put videla
prije deset godina.

Kim Aris (33) konačno je dobio vizu od vojne hunte posle višenedeljnog čekanja i sa majkom se sreo na aerodomu u Jangonu.

Šezdesetpetogodišnja Su Ći, oslobođena 13. novembra posle više od sedam godina u kućnom pritvoru, rekla je novinarima pri dolasku na aerodrom da je jako sretna. Sa očima punim suza zagrlila je sina.

U znak podrške majčinoj politici Aris je otkrio svoju lijevu mišicu da pokaže javnosti istetoviranu zastavu i simbol majčine partije, Nacionalne lige za demokratiju.

Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991. zbog nenasilne borbe za demokratiju, prvi put je uhapšena 1989. godne kada je Kim imao 11 godina a njen stariji sin Aleksandar 16. Od proteklih 21 godinu ona je provela 15 ili u zatvoru ili u kućnom pritvoru.

Su Ći je studirala u Britaniji i tamo se udala za britanskog profesora Majkla Arisa, s kojim je dobila dva sina. Godine 1988. se vratila u domovinu da pomogne oboljeloj majci, u vrijeme kada su tamo počinjale demonstracije protiv vojne vlasti. Ubrzo je postala jedan od lidera opozicije.

Njen stariji sin Aleksander primio je Nobelovu nagradu za mir u njeno
ime 1991. godine, pošto je ona bila u jednom od kućnih pritvora.
Prema navodima medija on živi u Sjedinjenim Držvama.

Suprug Su Ći Majkl Aris umro je od raka 1999. a Su Ći nije vidio tri godine prije smrti. Su Ći nije otišla na njegovu sahranu jer nije bila sigurna da će je vojna hunta pustiti da se vrati u zemlju.
XS
SM
MD
LG