Dostupni linkovi

Incko: Nastaviti pregovore o ustavnim reformama u BIH


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Ankari da pregovore o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini treba nastaviti, što može pomoći da budu nađena rješenja koja će budućim vlastima omogućiti da funkcionišu prema propisima.

"Ključna premisa ustavne reforme je da osigura da svaki građanin BiH uživa ista osnovna građanska i politička prava kao i građani EU", rekao je Incko.

Incko je u govoru na Turskom institutu za ekonomska i politička istraživanja rekao da nedavna "zabrinjavajuća događanja" u politici u BiH nisu u skladu sa pravcem kretanja regiona, te da su pokušaji da se reforme vrate u prijašnje stanje uzrokovani "djelimičnim ponovnim oživljavanjem etničkog nacionalizma'', saopšteno je iz OHR-a.

Incko je na konferenciji u Ankari, koja je održana u znak obilježavanja 15 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao da je međunarodna zajednica na strani četiri miliona stanovnika BiH.

"Nastavićemo da radimo sve što je u našoj moći kako bi im omogućili da postanu građani prosperitetne i stabilne države koja nepovratno korača putem prema članstvu u NATO-u i EU", rekao je Incko, koji danas prisustvuje sastancima na visokom nivou u Ministarstvu inostranih poslova Turske, uključujući i sa resornim ministrom Ahmetom Davutogluom.
XS
SM
MD
LG