Dostupni linkovi

RS ne odustaje od popisa


Narodna Skupština Republike Srpske
Narodna Skupština Republike Srpske
Dok se u Bosni i Hercegovini još čeka usvajanje zakona o popisu stanovništva, pripreme za popis stanovništva u RS uveliko teku. Ukoliko ne dođe do usvajanja zakona o popisu BiH, Republika Srpska će provesti svoj popis.

Popis se neće moći provesti u aprilu, kako je to entitetskim zakonom predviđeno, već krajem 2011. godine, kažu u Vladi RS. Mišljenja političara oko mogućnosti dogovora u BiH i provođenja popisa 2011. su oprečna.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Zoran Lipovac saopštio je da, i pored toga što priča o popisu na nivou države još nije gotova, pripreme za entitetski popis uveliko teku.

„RS će učiniti sve što je njenoj mogućnosti da dođe do popisa u BiH. Naravno, to je popis koji će svi priznati i ima sasvim drugi, veći značaj. Međutim, u slučaju da iz bilo kojih razloga do toga popisa ne dođe, RS će održati popis samo u RS“,
navodi on.
RS će učiniti sve što je njenoj mogućnosti da dođe do popisa u BiH. Naravno, to je popis koji će svi priznati i ima sasvim drugi, veći značaj. Međutim, u slučaju da iz bilo kojih razloga do toga popisa ne dođe, RS će održati popis samo u RS, kaže Zoran Lipovac.

Popis u RS će kasniti zbog činjenice da je zakon bio pet mjeseci blokiran zbog pokretanja vitalnog nacionalnog interesa od Bošnjaka u Vijeću naroda, kazao je Lipovac.

„Tehnički posao je nešto usporen i zbog toga bi bili prenatrpani rokovi, ako bismo htjeli popis u aprilu. Mislim da je realnije da to bude krajem godine,“
kaže Lipovac.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković kaže da pripreme za popis traju više od godinu dana.

„Mi smo pripremili instrumentarij, pripremili metodološki kako će se vršiti priprema, organizacija i provođenje popisa u RS. Takođe, imamo intenzivnu saradnju sa Ministarstvom lokalne uprave i sa Republičkom geodetskom upravom upravo iz razloga kako bi se uredili adresni sistemi u opštinama i kako bi Republička geodetska uprava napravila kvalitetnu kartografsku dokumentaciju kako bi popis bio kvalitetan“,
rekla je ona.

Zakon na čekanju


Ukoliko se održi popis, on će RS koštati 18 miliona maraka.

Postoji još uvijek i mogućnost da se popis održi na nivou BiH, što bi bilo dobro jer bi samo takav popis priznale Ujedinjene nacije i Evropska unija.

Prijedlog zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2011. godine trenutno je na čekanju u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pokušaj da se ovaj zakon usvoji propao je na sjednici Doma 1. septembra.
Damir Mašić

U Socijaldemokratskoj partiji BiH ipak se nadaju da bi nakon formiranja vlasti u BiH moglo doći do usvajanja zakona o popisu. Funkcioner SDP-a BiH Damir Mašić kaže:

„Mi smatramo da buduća parlamentarna većina, u kojoj će svakako biti i SDP, može napraviti koji je jako bitan i koji je jedna od obaveza BiH na putu ka euroatlantskim integracijama. Treba samo imati malo više političke volje. Mi smo generalno svjedoci da je u proteklih četiri, pa i osam godina svega u BiH bilo osim političke volje. A kada ima političke volje, očigledno je da se puno toga u ovoj zemlji može uraditi. S te strane mi smo opimistični.“


Ivo Miro Jović
iz HDZ-a BiH ipak ne vjeruje da će se popis u BiH moći održati 2011. godine.

„Ukoliko bi zakon bio danas donesen, zasigurno institucije koje su involvirane u proces popisa pučanstva svoj posao bi mogle odraditi i zakazati popis sigurno tek u ovo doba naredne godine. Mislim da je propuštena još jedan prigoda da se tako jedan važan posao napravi,“
rekao je on.

Delegati iz RS u Domu naroda državnog parlamenta neće podržati zakon na državnom nivou u kome bi ostao član 48. u predloženoj formi, kojim se definiše nacionalna struktura organa vlasti u zemlji nakon popisa, na što ih obavezuju zaključci Narodne skupštine od 7. septembra ove godine.

Posljednji popis u BiH održan je 1991. godine.

*****
Možda bi vas mogli zanimati i tekstovi:
SNSD spriječio usvajanje zakona o popisu stanovništva u BiH

Popis stanovništva, povratak i etničko čišćenje
Bez podataka o stanovništvu na 131. godišnjicu prvog popisa
XS
SM
MD
LG