Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije će podnijeti žalbu na presudu Grujiću i Popoviću



Tužilaštvo za ratne zločine Srbije uložiće žalbu na presudu bivšem komadantu Teritorijalne odbrane Zvornika Branku Popoviću i ratnom predsjedniku te opštine Branku Grujiću, koji su osuđeni na 15 odnosno šest godina za protjerivanje i ubistva muslimanskog stanovništva na teritoriji Zvornika u Bosni i
Hercegovini 1992. godine.

"Tužilaštvo za ratne zločine nezadovoljno je tom presudom Sudećeg veća Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i uložiće žalbu na presudu, jer smatra da je visina izrečenih kazni, naročito Branku Grujiću, neadekvatna odgovornosti optuženih, u odnosu na broj žrtava, masovnost i brutalnost zločina", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Vijeće za ratne zločine osudilo je danas Branka Popovića na 15 godina zatvora, a Branka Grujića na šest godina zatvora zbog nečovječnog postupanja i mučenja i ubijanja 700 muslimanskih civila sredinom 1992. godine.

Popović je osuđen kao komandant jedinica koje su umiješane u zločine, a Grujić jer je znao, a nije ništa preduzeo da se zločin spriječi.

Grujiću i Popoviću je suđeno zbog zarobljavanja, nečovečnog postupanja i smrti oko 700 ljudi iz više naselja na teritoriji opštine Zvornik, za deportaciju 1.822 muslimana iz sela Kozluk i Skočić, kao i za nesprječavanje zločina pripadnika paravojnih jedinica "žute ose" i "Pivarski".

Do sada je za zločine u Zvorniku izrečena jedna pravosnažna presuda pripadnicima jedinice "Žute ose" i "Pivarski", a pred Odeljenjem za ratne zločine vode se još dva odvojena postupka za zločine na teritoriji te opštine.
XS
SM
MD
LG