Dostupni linkovi

Crnogorsko tužilaštvo će provjeriti navode opozicije o KAP-u


Crnogorska državna tužiteljka Ranka Čarapić izjavila je danas da će proveriti inicijativu opozicionog Pokreta za promjene (PZP) o zakonitosti ugovora o poravnanju između države i ruske Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC), koja upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP).

Čarpić je novinarima u Podgorici rekla da će provjeriti tu inicijativu i sagledati da li ima osnova za pokretanje istrage. PZP je tražio od tužilaštva da pokrene istragu i poništi ugovor o poravnanju između ruskog suvlasika KAP-a i države, jer sumnja da je taj ugovor štetan za državu.

Lider PZP-a Nebojša Medojević je u inicijativi dostavljenoj državnoj tužiteljki naveo da je ugovorom potpisanim kako bi se spasili KAP i Rudnici boksita, a kojim se država vratila u vlasničku strukturu ova dva preduzeća, Rusima "oprošteno" oko 8 miliona eura neplaćenih poreza i doprinosa.

Crnogorska vlada i kompanija iza koje stoji ruski oligarh Oleg Deripaska potpisali su krajem oktobra ugovor o poravnanju, kojim se država vratila u vlasničku strukturu KAP-a i Rudnika boksita. Država i CEAC u KAP-u sada imaju po 29 odsto vlasništva.

Inostrani partner je prethodno odustao je od arbitražnog postupka protiv države, vrednog 300 miliona eura, dok je vlada pomogla opstanak krizom ugrožene kompanije garancijama u iznosu od 135 miliona eura.

Država se vratila u upravljačku strukturu fabrike, dok je menadzment zadržala ruska strana.

Ugovorom o poravnanju raskinut je privatizacioni ugovor iz 2005. godine kada je većinski paket akcija države prodat za 48,6 miliona eura.
XS
SM
MD
LG