Dostupni linkovi

Njemački ministar kritikuje medije zbog izvještavanja o terorizmu


Ministar inostranih poslova Njemačke Tomas de Mezijer (Thomas de Maiziere) danas je oštro kritikovao medije zbog načina na koji izvještavaju o terorističkoj opasnosti u Njemačkoj i mjerama koje vlada preduzima u vezi sa tim.

Ministar je "neodgovornim" nazvao špekulacije medija o tačnom vremenu i mjestima napada koje u Njemačkoj planiraju islamski teroristi.

Kritika se odnosi prije svega na izveštaj u današnjem magazinu nedeljnika "Špigel" (Der Spiegel) prema kojem teroristi Al-Kaide za februar ili mart planiraju napad na sjedište Bundestaga u istorijskoj zgradi Rajhstaga u Berlinu, uzimanje talaca i krvoproliće.

U tekstu se tvrdi da su dvojica iz veće grupe terorista određenih da izvedu napad, već prije nekoliko nedjelja stigla u Njemačku i da su u "širem prostoru Berlina". Sličan izvještaj objavio je i TV-magazin "Report", pozivajući se na tajne dokumente Saveznog ureda za suzbijanje kriminala (BKA).

Berlinska policija danas je, uprkos De Mezijerovoj kritici, ne samo dodatno pojačala mjere bezbednosti oko sedišta Bundestaga u istorijskoj zgradi Rajhstaga, već je za posjetioce do daljeg zatvorila i staklenu kupolu na krovu te zgrade.

Restoran koji se nalazi na krovu Rajhstaga i dalje će raditi, ali gostima neće biti dozvoljeno razgledanje kupole. Kupola Rajhstaga jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Berlinu i godišnje je posjeti više od tri miliona ljudi.
XS
SM
MD
LG