Dostupni linkovi

U Sankt Peterburgu se održava konferencija o očuvanju tigra


U Sankt Peterburgu je u nedelju počela konferencija o očuvanju tigra kao ugrožene vrste, na kojoj su se okupili lideri 13 zemalja u kojima živi ova životinja.

Prvi skup na ovako visokom nivou posvećen opstanku samo jedne životinjske vrste trajaće do 24. novembra, a otvorio ga je ruski premijer Vladimir Putin.

Generalni direktor Svetskog fonda za prirodu (WWF) Džejms Lip (James Leape) izjavio je da bi tigrovi, ukoliko se ne primene pravilne mere zaštite, mogli da nestanu do 2022, godine tigra po kineskom kalendaru.

Na konferenciji bi trebalo da bude usvojen program čiji je cilj udvostručavanje populacije tigrova u prirodi do 2022. i deklaracija koju će potpisati lideri zemalja učesnica.

Učesnici konferencije će tražiti i podršku donatora u finansiranju programa očuvanja tigrova, a procenjeno je da će u narednih pet godina biti potrebno dodatnih 330 miliona dolara za ostvarivanje tog plana.

Prema proceni WWF-a u svetu je ostalo između 3.200 i 3.500 tigrova, prema 100.000 koliko ih je bilo pre 100 godina. Tri podvrste tigra - tigar sa Balija, sa Jave i kaspijski tigar - su nestale u poslednjih 70 godina, a opstanak još šest nije siguran.
XS
SM
MD
LG