Dostupni linkovi

Dačić: EU će pomoći da se smanji broj lažnih azilanata


Od početka ove godine oko 8.000 ljudi iz Srbije je zatražilo azil u Švedskoj, Nemačkoj i Belgiji, zemljama u koje odlazi najveći broj lažnih azilanata, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je za EurActiv.rs kazao da će Srbija poostriti kontrolu na granicama i da će se sprovesti kriminalističke istrage da se utvrdi da li je bilo firmi koje su namenski organizovale putovanja za lažne azilante, ali je dodao da carinski službenici zemalja EU imaju veće mogućnosti za kontrolu granica.

"Najveći broj takozvanih lažnih azilanata je u švedskoj. Taj broj je između pet i šest hiljada za prvih 10 meseci ove godine. U Nemačkoj je oko 2.000 za prvih 10 meseci, a u Belgiji između 600 i 700", rekao je Dačić.

Neke zemlje su, kako bi obeshrabrile lažne azilante, ukinule novčanu naknadu koju su dobijali svi koji se prijave za azil, a Srbija je spremna da za nekoliko dana odgovori na zahtev o njihovom vraćanju u Srbiju na osnovu Sporazuma o readmisiji, rekao je Dačić.

"Mi ćemo se truditi da u narednom periodu sa partnerima iz EU preduzimamo one akivnosti koje spadaju u evropske standarde i da utičemo na to da se broj lažnih azilanata smanji," kazao je on.
XS
SM
MD
LG