Dostupni linkovi

Kuči: Kosovo će ući u NATO sa svojom vojskom


Zamenik premijera Kosova u ostavci Hajredin Kuči izjavio je da će Kosovo ući u NATO sa svojom vojskom, a ne sa Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), prenosi prištinska štampa u nedelju.

Kuči je za dnevnik "Koha Ditore" rekao da je Vlada Kosova dobila obećanja međunarodnih partnera da će posle 2012. početi proces transformacije BSK u vojsku koja će se posle toga učlaniti u NATO.

"Učlanjenje u NATO je u našem interesu, ali i u interesu drugih o to se vidi kao doprinos za mir u regionu. Dobili smo obećanja da ćemo biti deo ovih mehanizma paralelno sa izgradnjom kapaciteta Bezbednosnih Snaga Kosova", rekao je Kuči.

On nije precizirao od koga je Vlada Kosova dobila obećanja da će posle 2012. početi transformacija BSK, ali je naveo da su te snage već spremne da učestvuju u međunarodnim mirovnim misijama, dok će "posle 2012. dobiti status vojske".

Plan razvoja BSK-a predviđa da do 2012. godine BSK postigne potpune operativne kapacitete, dok regrutovanje i obuku podržava KFOR. Predviđeno je da BSK ima 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista.

U završnoj deklaraciji sa samita NATO u Lisbonu pozdravljen je "napredak BSK-a pod pomnim nadzorom NATO-a i spremnost tih snaga za obavljanje zadataka i za preuzimanje odgovornosti za bezbednost".
XS
SM
MD
LG