Dostupni linkovi

Više od 170 zemalja usvojilo mere za borbu protiv pušenja


Više od 170 zemalja usvojilo je u subotu na konferenciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Urugvaju mere za jačanje borbe protiv duvana, uključujući i one koje se odnose na dodavanje aroma cigaretama.

Zemlje potpisnice Okvirne konvencije o kontroli duvana postigle su sporazum i o uvođenju programa pomoći za prestanak pušenja u nacionalnim zdravstvenim sistemima i o podršci kampanjama za podizanje svesti stanovništva, navodi se u saopštenju SZO-a.

Glavni problem koji se razmatrao na ovoj konferenciji odnosio se na regulisanje upotrebe hemijskih aditiva, a zdravstveni zvaničnici na skupu su se dogovorili da se preporuče ograničavanje ili zabrana aroma.

Duvanska industrija protivi se tim preporukama i tvrdi da bi zabrana dodataka u cigaretama za posledicu imala više miliona izgubljenih radnih mesta i uništavanje nekih ekonomija.

Učesnici nisu doneli nikakvu odluku u pogledu kontrole "elektronskih cigareta" i sličnih proizvoda koji sadrže duvan, o čemu će se raspravljati na sledećem skupu 2012. u Južnoj Koreji.
XS
SM
MD
LG