Dostupni linkovi

Lideri Alijanse podržali evroatlantske integracije BiH


Šefovi država i vlada 28 zemalja članica NATO izrazili su danas punu podršku evroatlantskim integracijama BiH i ohrabrili domaće političke lidere da rade zajedno, udvostruče napore na poboljšanju efikasnost i održivost državnih institucija i nastave da sprovode reforme.

"Pozdravljamo napredak u primjeni reformi u BiH, stalne napore na uništavanju viška naoružanja i municije, doprinos međunarodnoj bezbjednosti uključujući učešće u misiji ISAF-a", navodi se u deklaraciji, koju su uvojili lideri zemalja članica NATO na kraju dvodnevnog samita NATO u Lisabonu.

Učesnici NATO samita pozdravili su uspješno provedene izbore u BiH.

"Potvrđujemo odluku ministara inostranih poslova NATO od aprila da pozovu BiH da se pridruži Akcionom planu članstvo u NATO (MAP), ovlašćujući Savjet da prihvati prvi godišnji nacionalni program BiH u okviru MAP-a tek onda kada nepokretna vojna imovina identifikovana kao neophodna za buduće svrhe odbrane bude zvanično registrovana kao državna imovina BiH i stavljena na upotrebu Ministarstva odbrane", navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji se dodaje da će lideri NATO prihvatiti ubrzanje procesa postizanja evroatlantskih aspiracija. "Sa naše strane nastavićemo da pružamo tehničku pomoć BiH u provođenju reformi, uključujući pomoć neohodnu za početak MAP-a", navodi se u deklaraciji.
XS
SM
MD
LG