Dostupni linkovi

Australija: Kapetan Dragan ostaje u zatvoru


Australijski Federalni sud donio je odluku da Dragan Vasiljković ili Kapetan Dragan nije nezakonito držan u zatvoru pošto je Viši sud ranije odobrio njegovo isporučenje Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine, piše australijski dnevnik "Australijen".

Sudija Ričard Edmonds odbacio je i zahtjev Vasiljkovića da bude oslobođen iz zatvora.

Vasiljković je od suda zatražio da bude oslobođen iz zatvora na osnovu toga da ga Hrvatska traži zbog ispitivanja pod krivičnim zakonom koji nije postojao kada su navodni ratni zločini počinjeni. On je, takođe, zatražio finansijsku odštetu od hrvatske i australijske vlade.

Taj je slučaj trebao da bude iznesen pred sud do kraja ove godine, ali su Kanbera i Zagreb zajednički zatražile da taj zahtjev bude odbačen, što je Federalni sud prihvatio.

Prema pisanju lista, pred drugim sudom u toku je Vasiljkovićeva žalba na negativnu sudsku odluku u podnošenju tužbe za klevetu protiv "Nejšn vajd njuza" izdavača lista "Vikend Australijen".

Australijski ministar unutrašnjih poslova Brendan O`Konor tek treba da donese odluku o Vasiljkovićevoj ekstradiciji Hrvatskoj koja ga traži radi ispitivanja zbog ratnih zločina.
XS
SM
MD
LG