Dostupni linkovi

Inzko:Stranački lideri u BIH zaostaju u davanju doprinosa



Stranački lideri u BiH zaostaju u davanju doprinosa, kao i iskorištavanju prednosti poboljšanog diplomatskog okruženja na zapadnom Balkanu, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na "Mini balkanskom samitu" u Portorožu u Sloveniji.

"Građani BiH - koji možda mogu i najviše dobiti od regionalnog zbližavanja - su do sada dobili najmanje", rekao je Inzko, te naglasio da se građanima BiH ne može uskratiti šansa da se pridruže ostatku regiona na putu ka prosperitetu i sigurnosti zbog nedostatka volje i saradnje među njihovim izabranim liderima.

Kako je saopšteno iz OHR-a, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio, međutim, da postoje znakovi da se politički establišment u BiH mijenja.

Inzko je pohvalio visoke političare, uključujući i Bakira Izetbegovića, koji je izrazio žaljenje zbog smrti civila tokom rata. "Izjava neće promijeniti jednu zemlju preko noći, ali može pomoći da se stvori klima u kojoj su pozitivne promjene više vjerovatne", izjavio je Inzko.

Naglasio je da će međunarodna zajednica ostati aktivno angažirana sve dok BiH osigura potpunu integraciju u evroatlantske strukture.
XS
SM
MD
LG