Dostupni linkovi

Dodik: OHR kočnica za BIH, PIC apsurdPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je OHR ( Ured Visokog predstavnika u BIH ) “najveća kočnica i prepreka daljnjem razvoju BiH i njenom evropskom putu”.

U saopštenju povodom 15 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma Dodik je iznio niz zamjerki na rad Ureda visokog predstavnika, ali i Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC).

"Uloga i misija visokog predstavnika jasno je definisana Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, i ograničava se samo na taj aneks. OSCE već godinama ocjenjuje izbore u BiH kao fer i demokratske, na osnovu kojih institucije BiH imaju svoj demokratski legitimitet. Suprotnost demokratiji je djelovanje OHR-a na osnovu kojih institucije BiH imaju svoj demokratski legitimitet”, tvrdi novi entitetski predsjednik.

Kako dodaje, intervencionizam visokog predstavnika, umanjuje šanse za postizanje konsenzusa unutar BiH.

“U brojnim slučajevima visoki predstavnik je postupao kao instrument samo jedne strane i politike. To nikome nije donijelo koristi, već štetu svima, a ponajviše napretku BiH”, smatra Dodik.

Ističući da je u BiH već 15 godina mir, on dodaje “da u Sarajevu i evropskim prijestonicama i dalje zasjeda Vijeće za provođenje mira, što 'samo govori o apsurdu u kome se BiH nalazi'”.
XS
SM
MD
LG