Dostupni linkovi

Prošrenje EU prioritet mađarskog predsjedavanja


Mađarska očekuje da će 2011. biti ključna godina za proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i, tokom šestomjesečnog predsjedavanja EU, od Nove godine, nastaviće da insistira na njenom proširenju.

Kako je obajavljeno na sajtu Euractiv.rs, proširenje je četvrti na listi prioriteta mađarskog predsjedavanja u prvoj polovini 2011.

U mađarskom Ministarstvu vanjskih poslova očekuju da najveći napredak u procesu evropske integracije u idućoj godini ostvari Hrvatska koja bi tokom njihovog predsjedavanja trebalo da završi pregovore o članstvu posle čega slijedi potpisivanje sporazuma o pristupanju Uniji i njegova ratifikacija.

To će biti dobar znak za sve zemlje regiona. Tokom 2011. godine i ostale zemlje Zapadnog Balkana krenuće u pregovore o članstvu ili dobiti status kandidata za članstvo na osnovu kojeg će biti otvoreni pregovori o pristupanju EU, ocjenjuju u Budimpešti.


Kao buduća predsjedavajuća EU, Mađarska očekuje da će kandidatura Srbije za članstvo u Uniji biti odobrena u jesen 2011.

Tokom mađarskog predsjedavanja, očekuju se i pripreme za pregovore o članstvu Crne Gore u EU, o čijoj je kandidaturi za prijem u Uniju Komisija početkom novembra dala pozitivno mišsljenje. Albanija još nije dobila preporuku Komisije za status kandidata, pošto nije ispunila potrebne uslove.

Mađarska očekuje i da će Grčka i Makedonija riješiti spor oko imena zbog kojeg Makedonija još nije počela pregovore o članstvu, ali takođe smatra da EU treba da bude "proaktivna" i napravi prodor ka rješavanju nesuglasica. Očekuje se i da se ubrza proces integracije Turske koji je "veoma spor".

Osvrćući se na Kosovo, predstavnici mađarskog ministarstva su naveli da se ono još nije našlo na njihovoj agendi jer za sada imaju ograničen portfolio predsjedavanja.
XS
SM
MD
LG