Dostupni linkovi

Australija:u znak protesta zbog azila zašili ustaNekoliko ljudi koje traže azil porijeklom iz Irana i Iraka zašilo je usta u znak protesta protiv imigracijske politike u Australiji, saopštile su vlasti u petak.

Protesti su uslijedili nekoliko dana nakon samoubistva jednog Iračanina kada je saznao da mu je odbijen zahtjev za azilom.

Nekoliko zatočenika, od ukupno 160 Iračana i Iranaca koji se nalaze u prihvatnom centru na Uskršnjim otocima, u Indijskom okeanu na zapadnoj obali Australije, zašilo je sebi usta i odbilo medicinsku pomoć, izjavio je ministar za imigraciju Kris Boven.

Opisujući situaciju "tužnom", on je precizirao da ovi mirni protesti "neće promijeniti politiku u izdavanju viza" tražiteljima azila."Ako ste prava izbjeglica, vaš zahtjev će biti prihvaćen. U suprotnome, on će biti odbijen i vi ćete biti vraćeni iz Australije", rekao je on.

Australske vlasti sistematično smještaju "ljude sa brodova" koji dođu na njihove obale u prihvatne centre, posebno u one na Uskršnjim otocima.

Njihov broj se povećao od početka godine, posebno onih koji dolaze iz Sri Lanke i Afganistana, što uzrokuje napetost i političke polemike.

Branitelji ljudskih prava pozvali su vlasti da ubrzaju taj proces, nakon samoubistava Iračanina Ahmada al-Akabija.
XS
SM
MD
LG