Dostupni linkovi

Papa sa kardinalima o seksualnom skandaluPapa Benedikt XVI danas će predsjedati sastankom na kome će biti više od 100 kardinala, a čija će glavna tema najvjerojatnije biti seksualni skandal sa zlostavljanjem djece u Evropi i Južnoj Americi.

Vatikan je ovo pitanje dosad rješavao sporo, odbijajući dati sasvim jasne naznake smjera u kojemu želi voditi Crkvu nakon svega. Zbog toga je dobijao žestoke kritike od udruženja žrtava.

Druge teme koje bi trebale biti na dnevnom redu su religijske slobode širom svijeta, posebno u svjetlu napada na hrišćane na Bliskoj istoku, kao i pitanje primanja nezadovoljnih anglikanaca u svoje redove. Nakon razgovora, biće ustoličena 24 nova kardinala - javljaju mediji.

Kardinale u Vatikan rijetko pozivaju u ovako velikom broju, a obično se očekuje da će se svih 179 skupiti samo na konklavi - sastanku na kome se bira novi papa.

Neki analitičari su ovaj sastanak nazvali "predkonklavom", na kome će se raspravljati i o tome ko bi mogao zamijeniti već vremešnog papu Benedikta.
XS
SM
MD
LG