Dostupni linkovi

Fuele: Ustav BiH uskladiti s medjunarodnim standardima


Evropski komesar za proširenje Štefan Fuele izjavio je da BiH mora ubrzati reforme, istakavši da je važno da Ustav BiH bude usklađen sa međunarodnim standardima.

To je Fuele izjavio sinoć u Evropskom parlamentu u Bruxellesu, na okruglom stolu "Zapadni Balkan u srcu Evrope". Skup je organizirala poslanička grupa Narodne partije koja okuplja stranke desnice, a na kojem su sudjelovali neki politički prvaci i članovi vlada zemalja zapadnog Balkana.

Fuele će početkom idućega tjedna predati u Beogradu srbijanskim vlastima Upitnik Evropske komisije o evropskim reformama u Srbiji, na temelju kojeg će Evropska komisija (EC) donijeti ocjenu o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Prema njegovim riječima, na Kosovu su ključni izazovi i dalje vladavina zakona, rad javne uprave i pravosuđa.

EC, po njegovim riječima, smatra da Hrvatska može okončati pregovore o članstvu s EU onda kad vlasti u Zagrebu budu ostvarile opipljive rezultate u ključnim reformama pravosuđa i temeljnih prava.

"Za BJR Makedoniju obostrano pregovorima postignuto rješenje za pitanje imena je također bitno. Kad to bude sređeno, smatramo da će prelazak na početak pregovora o članstvu biti jasan.
XS
SM
MD
LG