Dostupni linkovi

EU bez budžeta za 2011. godinu, Komisija zabrinuta



Zemlje članice i Evropski parlament nisu se uspjele dogovoriti o evropskom budžetu u zakonskom roku koji je istekao u ponedjeljak u ponoć, zbog čega bi na nekoliko mjeseci moglo doći u pitanje finansiranje nekih projekata.

Evropska komisija je u utorak ujutro izrazila žaljenje, ocijenivši da bi rad na usvajanju budžeta mogao potrajati nekoliko mjeseci. "Evropska komisija žali što nije došlo do dogovora o budžetu za 2011. godinu.

"Budžet EU nije namijenjen za Bruxelles, on je namijenjen svim evropskim građanima, preduzećima, istraživačima, studentima, seoskim zajednicama, gradovima i regijama širom EU-a", rekao je komesar za budžetu za Janusz Lewandowski.

Po Lisabonskom ugovoru, Komisija sada treba započeti s izradom novom prijedloga budžetu za 2011. godinu. Kada Komisija objavi svoj prijedlog, Vijeće EU i Evropski parlament moraju prihvatiti svoja stajališta o budžetu, a nakon toga počinje postupak usuglašavanja.

Cijeli taj proces mogao bi trajati nekoliko mjeseci, pa će se od januara sljedeće godine finansiranje evropskih aktivnosti obavljati na mjesečnoj osnovi tako da se prošlogodišnji budžet podijeli na 12 dvanaestina.
XS
SM
MD
LG