Dostupni linkovi

Ante Kovać osuđen za ratni zločin na 9 godina zatvoraVijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine izreklo je drugostepenu presudu Anti Kovaću, kojom je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Kovać je proglašen krivim, jer je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane /HVO/, tokom aprila i maja 1993. godine, na području opštine Vitez, u svojstvu komandanta brigadne Vojne policije "Viteške brigade" HVO-a, počinio protivzakonito zatvaranje i prisiljavanje na prinudan rad.

Kovać je 21. augusta 1993. godine u Vitezu naredio vojnim policajcima da zaustave i privedu pred Komadnu vojne policije vozilo sa oznakom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u kome su se nalazili bolesni civili bošnjačke nacionalnosti.

Kovaću je produžen pritvor, koji može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne.

Sud BiH je 10. jula 2009. godine izrekao prvostepenu presudu u predmetu Ante Kovać, kojom je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina
XS
SM
MD
LG