Dostupni linkovi

Sanader protiv Hrvatske


Izborni poster iz 2007-e
Izborni poster iz 2007-e

Sanader protiv Hrvatske

Mora da se Predsjednik Evropske komisije, Jose Manuel Barroso, "smrznuo" kad je primio pismo iz Zagreba, baš za vrijeme samita čelnika zemlaja G20 u Seulu. Jer, pismo je potpisao niko drugi do bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader!

HRT je sinoć objavio da Sanader obaviještava Evropsku Uniju kako se protiv njega u Hrvatskoj vodi politički pogrom, kampanja ili nešto slično. Citata iz pisma još nema. Nema ni potvrde da je Barroso dobio pismo ali šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren je potvrdio da je pismo on primio, da je čuo da je isto pismo stiglo i na adresu Barrosa ali kako za vrijeme samita to pismo ¨baš nije bio prioritet¨ pa će se o njemu razgovarati kasnije.

Svako ima pravo da piše kome želi, pa i bivši premijer Ivo Sanader, ali on nije baš ¨svako.¨

Ivo Sanader

On je autoritarno i autoritativno vladao Hrvatskom dok je bio premijer. Dao je ostavku kada je to sam odlučio i za taj svoj postupak nije dao nikakvo obrazloženje. Bilo je to vrijeme kada je ekonomska kriza stigla na površinu i počela biti javni problem.

Nema nikakvog spora da je nivo korupcije koji je Hrvatska dostigla u njegovo vrijeme bila na do tada najvećem nivou, da su mnoge afere koje istražuje USKOK u Hrvatskoj u direktnoj ili indirektnoj vezi sa njim, da su istražni timovi do sada već ispitivali bivšeg premijera. Možda ima sumnje, ali je vjerojatno, da će tih pitanja biti još. Svi u Hrvatskoj očekuju da se na optuženičkoj klupi nadje i Ivo Sanader, ali se to do sada nije dogodilo.


Bivši se premijer vratio u Hrvatsku, vratio svoj ranije predat poslanički mandat i sada je pod imunitetom saborskog zastupnika.

Odmah nakon povratka u hrvatsku politiku počeo je sukob sa vladom, ministrima i HDZ-om. Dijeli lekcije i da prijeti. Ocijenio je da su njegovi nasljednici nesposobni. Pri tom je zaboravio da su sve to ljudi njegovog izbora, te da je ekonomsku krizu on dobrim dijelom proizveo sa politikom svoje vlade.

Kad jedan bivši premijer, koji sam ode sa dužnosti, za politički progon optužuje stranku čiji je on bio predsjednik i osobe u vladi koje je on birao – i još te optužbe šalje na adresu evropskih lidera tada je to postupak koji možda može pomoći Sanaderu da se izvuče od mogućih sudskih optužbi ali ne može pomoći državi u čiji se boljitak zaklinjao da se približi EU. Posve obrnuto. Sanader vraća Hrvatsku na Balkan.


Sanader ima svoje motive – vjerojatno su oni u tome da sačuva sebe od sudskih progona i sačuva stečeno. On po svoj prilici ima u rukama papire koji neke ljude drže u šaci, vjerojatno više zna o njihovim nego oni o njegovim ¨poslovima.¨ Njegove su veze sa evropskim liderima takodjer bolje.

On možda uspije u svojoj nakani, ne bih se osobno začudio. Možđa će neko iz Evrope nešto i prišapnuti premijerki Jadranki Kosor ne zato što voli Ivu Sanadera nego zato što i taj neko čuva sebe!

Tako se, možda, rečenica svih političara da ¨nitko ne može biti iznad zakona¨ pokaže istinitom – ali samo za one koje zakon može dohvatiti.


Gradjanima Hrvatske ostaje, osim užasavanja pred TV ekranima kad svaki dan vide kako se otkrivaju nove afere, da se sjete još jedne istine modernog doba.

Kad ukradeš kilogram mesa, ideš u zatvor, a kad pokradeš državu ideš - na pregovore.

XS
SM
MD
LG