Dostupni linkovi

Bramerc: Rješenje za hapšenje Mladića u Beogradu


Glavna hipoteza naše istrage jeste da je u Beogradu rješenje za hapšenje Ratka Mladića, izjavio je danas glavni haški tužilac Serž Bramerc.On je dodao da operativna akcija nije ograničena samo na Srbiju.

Posle razgovora sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predsjednikom Višeg suda u Beogradu Dragoljubom Albijanićem Bramerc je rekao da Srbija od 2008. godine bilježi napredak u saradnji sa Tribunalom, ali da postoji još oblasti gdje se može uraditi mnogo više.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je radna teza njegovog tima da se Ratko Mladić krije u Srbiji.On je dodao da je izvesno da se haški begunac Ratko Mladić ne krije sam, i da je istraga skoncentrisana upravo na njegove pomagače.

"Ako je Mladić do sada bio uspešan u skrivanju, sigurno za to postoje razlozi. On je profesionalac, zna kako da se krije i da preduzima kontramjere. Jasno je da nije sam i da uživa podršku drugih lica i to je u središtu istrage", rekao je Bramerc.

Bramerc je dodao da je upravo zbog toga veoma važno da se procesuiraju oni koji pružaju podršku haškim bjeguncima, jer time se upućuje signal onima koji to čine da rizikuju drakonske kazne.

Prema njegovim rečima, saradnja Srbije sa Tribunalom po pitanju dostavljanja dokumenata i zaštite svedoka je zadovoljavajuća, ali postoji problem hapšenja optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžiča.Bramerc je najavio da ga popodne očekuje najvažniji i najteži deo posete Srbiji, a to je sastanak sa operativnim timovima koji tragaju za haškim beguncima.
XS
SM
MD
LG