Dostupni linkovi

Dodik preuzeo dužnost predsjednika Republike Srpske



Predsjednik i potpredsjednici Repubile Srpske ( RS), Milorad Dodik, Enes Suljkanović i Emil Vlajki danas su na sjednici Narodne skupštine RS-a položili svečanu zakletvu čime preuzimaju te funkcije u naredne četiri godine.

Dodik je osmi predsjednik RS-a i na proteklim opštim izborima dobio je najveći broj glasova kao kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD-a).

Enes Suljkanović iz Socijaldmokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) osvojio je najveći broj glasova kao entitetski potpredsjednik iz reda Bošnjaka, a Emil Vlajki će u naredne četiri godine biti potpredsjednik RS-a iz reda Hrvata.

Igor Radojičić, koji se izjašnjava kao Crnogorac, ponovo je izabran za predsjednika Narodne skupštine RS-a u narednom četverogodišnjem mandatu.

Novoizabrani predsjednik RS Milorad Dodik poručio je danas da je njegov cilj jaka, stabilna, demokratska i prosperitetna RS sa nadležnostima
koje su joj date Dejtonskim sporazumom i suverenitetom koji je unijela u državnu zajednicu BiH.

"Ja sam za moguću BiH, a ona je moguća samo sa RS i nadležnostima koje su joj potvrđene Dejtonskim sporazumom. Oni koji sanjaju unitarnu BiH, ili koji se nadaju da će pod plaštom evropskih integracija razvlastiti RS, treba da znaju da mi nikada i ni pod kojim uslovima nećemo odustati od svoje autonomije, ni po cijenu ulaska u Evropsku uniju", kazao je Dodik u inauguralnom govoru u skupštini RS.
XS
SM
MD
LG