Dostupni linkovi

Grčki deficit veći od procijenjenog



Grčki budžetski deficit iz 2009. godine i nivo zaduženosti su daleko veći nego što se ranije procjenjivalo, saopštila je danas statistička agencija EU, što čini
malo vjerovatnim da će Grčka ispuniti ciljeve postavljene u sporazumu sa Unijom o spasavanju od bankrotstva.

Prošlogodišnji budžetski manjak Grčke dosegao je 15,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), znatno iznad ranije procijenjenog deficita od 13,6 proceneta, navodi Eurostat.

Javni dug je na kraju prošle godine bio 126,6 odsto BDP, veći nego u bilo kojoj drugog zemlji EU. U aprilu je Eurostat dug procijenio na 115,1 proceneta bruto domaćeg proizvoda.

Ova revizja po svoj prilici znači da Grčka neće uspjeti da smanji deficit na 8,1 odsto BDP do kraja ove godine. Premijer Jorgos Papandreu je prošle sedmice tvrdio da će njegova vlada biti u stanju da smanji deficit za najmanje 5,5 procentnih poena do kraja godine, kao što je obećala.

Ali, u izjavio za štampu tokom vikenda Papandreu je rekao da će revizija deficita dodatno pritisnuti njegovu vladu da smanji troškove i da će Grčka možda zatražiti produženje roka za otplatu zajmova za spasavanje.

Grčka je sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom zaključila u maju trogodišnji ugovor o pozajmici 110 milijardi eura koja je zemlju spasla od bankrotstva.
XS
SM
MD
LG