Dostupni linkovi

Nobelovci uputili poziv za svet bez nuklearnog oružja


Dobitnici Nobelove nagrade za mir okupljeni na skupu u Hirošimi, među kojima i tibetanski duhovni vođa dalaj lama, uputili su danas na kraju sastanka poziv za svet bez nuklearnog oružja.

Oni u svojoj završnoj deklaraciji na kraju trodnevnog sastanka međutim nisu pomenuli ovogodišnjeg Nobelovca, kineskog disidenta Liu Sjaoboa koji se nalazi u zatvoru. Prema navodima organizatora odlučeno je da se u saopštenju ne pominje Liu Sjaobo iz poštovanja prema Hirošimi čiji su gradski zvaničnici želeli da skup bude koncentrisan na temu nuklearnog razoružanja. ž

Na Hirošimu je bačena američka atomska bomba pre 65 godina, na kraju Drugog svetskog rata, kada je poginulo oko 140.000 osoba.

Sastanak je bio obeležen vešću o oslobađanju borca za demokratizaciju Mjanmara i takođe dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći, što su učesnici pozdravili.

Laureati Nobelove nagrade za mir okupljaju se svake godine da bi privukli pažnju svetske javnosti na njihova dostignuća i istakli potrebu za poštovanje ljudskih prava i nenasilja.
XS
SM
MD
LG