Dostupni linkovi

Počeo samit Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma


U Jokohami je jutros počeo dvodnevni Azijsko-pacifički ekonomski forum (APEC), dan nakon što je u Južnoj Koreji završen samit G20, grupe najbogatijih država i najvećih zemalja u razvoju.

Na konferenciji za novinare u Jokohami, lideri tri najveće svjetske ekomonije - SAD, Kine i Japana - založili su se za jačanje slobodne trgovine i otvorena tržišta.

"Postizanje slobodne i otvorene trgovine i investicija je siguran način za ostvarivanje prosperiteta i veće stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu", navodi se u nacrtu saopštenja sa samita u Japanu, u koji je agencija AP imala uvid.

Kineski predsednik Hu Djintao založio se za otvoreno tržište i balans u trgovini.

"Međunarodna zajednica treba da se suprotstavi svim oblicima protekcionizma", poručio je Hu u govoru, u kojem nije bilo riječi o temama u vezi sa kojima postoji neslaganje Kine, bile u diplomatskom ili ekonomskom smislu, sa SAD ili Japanom.

Na samitu APEC-a učestvuje i američki predsjednik Barak Obama, koji na G20 u Seulu nije uspio da dobije podršku ostalih učesnica samita da se zajednički vrši pritisak na Kinu da poveća vrijednost svoje valute, juana.
XS
SM
MD
LG