Dostupni linkovi

UN pozdravile dogovor o formiranju vlade u Iraku


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je u petak uveče dogovor o formiranju iračke vlade, ocjenjujući da on predstavlja veliki korak u demokratizaciji zemlje.

"On je pohvalio sve političke stranke i njihove lidere što su pronašli kompromis koji će biti u zajedničkom interesu iračkom naroda", prenieo je riječi tog zvaničnika njegov portparol.

UN su odlučne u namjeri da pomognu narodu i vladi Iraka u njihovim naporima za uspostavljanje nacionalnog pomirenja i izgradnju jake i prosperitetne zemlje, dodao je Ban Ki Mun.

Savjet bezbjednosti UN takođe je pozdravio postizanje dogovora za formiranje vlade "nacionalnoog partnerstva" i pozvao lidere te zemlje da se posvete ostvarivanju nacionalnog pomirenja.

Osam mjeseci poslije parlamentarnih izbora 7. marta, iračke stranke u srijedu su postigle dogovor o podjeli vlasti. Zahvaljujući tom sporazumu kurdski lider Džalal Talabani ponovo je izabran za predsjednika Iraka, šiitski političar Al-Maliki je premijer, a suniti dobijaju predsjednika parlamenta.
XS
SM
MD
LG