Dostupni linkovi

U Savjetu bezbjednosti podržan dijalog Prištine i Beograda


Predstavnici članica Savjeta bezbjednosti UN večeras su na sjednici u Njujorku podržali pregovarački proces Beograda i Prištine, ukazujući istovremeno na važnost izbora na Kosovu 12. decembra.

Izražavajući podršku Kosovu na putu evroatlantskih integracija, ambasadorka SAD u UN Rozmari Di Karlo je izrazila žaljenje zbog odluke vlasti Srbije da pozovu kosovske Srbe da ne učestvuju na predstojećim izborima.

Di Karlo je pozdravila dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ali je naglasila da to nije razgovor o statusu, pošto je poslije proglašenja nezavisnosti "to poglavlje zatvoreno".

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin izrazio je nezadovoljstvo situacijom na sjeveru Kosova, a smanjenje broja pripadnika Kfora je ocijenio preuranjenim.

Predstavnik Velike Britanije pozvao je Beograd i Prištinu da stave međusobne razlike po strani i sarađuju radi budućnosti.

Predstavnik Francuske izrazio je žaljenje zbog bojkota izbora na Kosovu i pozvao sve strane da podrže demokratski proces na Kosovu, ukazujući da je veoma važno da Kosovo nastavi s naporima za uspostavljanje pravne države.
XS
SM
MD
LG