Dostupni linkovi

Mjanmarski generali oslobađaju Aung San Su Ći


Vojne vlasti Mjanmara potpisale su odobrenje o oslobađanju lidera prodemokratskog bloka Aung San Su Ći, navodi se u izvještajima koji stižu iz te zemlje.

Lider Nacionalne lige za demokratiju izjavio je da se oko 2.000 pristalica opozicije okupilo u sjedištu stranke, te da im je on u večernjim satima po lokalnom vremenu poručio da se raziđu i vrate sutra, prenosi Bi-Bi-Si.

Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, provela je u pritvoru 15 od posljednje 21 godine, a njen kućni pritvor ističe sutra.

Ispred njene kuće u Rangunu uočena je povećana policijska aktivnost, ali za sada nema potvrde da je donesena odluka o njenom oslobađanju.

Očekuje se da Su Ći neće prihvatiti uslovno puštanje na slobodu, ako to znači da će joj biti zabranjeno političko djelovanje.

Ona je trebalo da bude oslobođena prošle godine, ali joj je pritvor produžen nakon što je jedan Amerikanac preplivao jezero do njene izlovane kuće, uz objašnjenje da je želio da je spasi.

"Ne postoji zakon po kojem bi trebalo da ostane pritvorena makar još jedan dan. Njen pritvor ističe sutra i ona će biti oslobođenjna", izjavio je njen advokat Nijan Vin.
XS
SM
MD
LG