Dostupni linkovi

Za borbu protiv kriminala treba politička volja


Evropski komesar Štefan File sa liderima crnogorske opozicije, Podgorica, 11. novembar 2010
Evropski komesar Štefan File sa liderima crnogorske opozicije, Podgorica, 11. novembar 2010
Evropski komesar za proširenje Štefan File se susreo u četvrtak u Podgorici i sa liderima parlamentarne opozicije.

Opozicioni lideri su poručili da je prioritet borba protiv organizovanog kriminala i ponudili su svoju podršku i pomoć onim državnim organima koji žele da se suoče sa najvećim problemom u crnogorskom društvu korupcijom i organizovanim kriminalom.

Datum početka pristupnih pregovora sa Evropskom unijom zavise od borbe protiv organizovanog kriminala i zavise od političke volje vladajuće koalicije da se obračunaju sa tom pojavom kao i sa korupcijom u državnim službama, saopštili su lideri parlamntarnih opozicionih stranaka komesaru za proširenje Štefanu Fileu.

Opozicija je, prema riječima lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića, spremna da pomogne državnim organima u toj borbi.

"Upoznati smo sa čitavom strukturom organizovanog kriminala i na žalost ne postoji politička volja da se to pitanje odmah rješava. Takođe sam gospodu iz Brisela da bi mi mogli danas, u toku dana, dok su oni vođe na osnovu te dokumentacije koja je bila predstavljena opozicionim ali i drugim poslanicima iz crnogorskog parlamenta da već napravimo vidljive korake i vidljivo pomjeranje u odnosu na borbu protiv organizovanog kriminala i već šefove organizovanih kriminalnih grupa da privedemo pravdi i da smo mi spremni da pružimo svaku podršku našim službama i Vladi u borbi protiv organozovanog kriminala i korupcije i da mi već mjesecima tražimo od nje da pohapsi šefove organizovanih kriminalnih grupa za koje u Crnoj Gori ne samo da poslanici znaju ko su već i zna ukupna javnost"
, rekao je Mandić.
Opozicioni lideri prenijeli evropskom komesaru svoje mišljenje kako vlasti ne čine dovoljno na borbi protiv organizovanog kriminala.


I Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene je saopštio da je borba protiv organizovanih kriminalnih grupa prioritet i optužio vlast da daje važnost nekim manje važnim zahtjevima Brisela nego korupciji i organizovanom kriminalu

"Vrlo je važno da ne relativizujemo uslove, da ne bude da je revizorska institucija i njen zakonski položaj istog ranga kao borba protiv crnogorske mafije. Borba protiv crnogorske mafije je broj jedan prioritet. Niko od nas ne očekuje da riješimo sva ova pitanja da bi dobili datum za početak pregovora. Ključna riječ je da moramo da pokažemo progres da bi dobili datum pregovora. Ključno pitanje je odnos prema organizovanom kriminalu. To je političko pitanje, regionalno pitanje i to je ono od čega će zavistiti datum pregovora. To je pitanje isključivo političke volje DPS i SDP. Svi u Crnoj Gori znamo ko su bosovi organizovanog kriminala, znamo đe žive, šta rade, znamo u kakvim su relacijama sa ljudima iz crnogorske politike, policije, tužilaštva, pravosuđa. Mi očekujemo da će nova Vlada, sa novim mandatarom imati to kao prvi zadatak"
, rekao je Medojević.

Istorija evropskih integracija Crne Gore od 9 novembra neće biti građena na obećanjima već mora biti građena na djelima, saopštio je predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić. On je rekao da su zadaci koje je Brisel predao Crnoj Gori upućeni svim subjektima a ne samo vlastima.

"Nemoj da razmišljamo da je vlast dobila ove zadatke. Ako je vlast dobila od EU ove zadatke onda je ovo propala priča jer je ovo u stvari bilo podvlaćenje crte i isticanje šta su to problemi u društvu koje vlast u Crnoj Gori do sada nije riješila. Ovo je posao za Crnu Goru. Uporno govorimo da su EU integracije posao svakog čovjeka. Jer, ako mi u Crnoj Gori ne osjetimo boljitak od toga mi to ne radimo da bi smo se svidjeli nekome u Briselu, Berlinu ili negdje drugdje"
, naveo je Milić.

Premijerov rok nerealan


Evropski komesar Štefan File, sastao se sa predstavnicima crnogorskog civilnog sektora. Predstavnici nevladinih organizacija su izrazili zadovoljstvo Fileovim stavovima, ali uz određenu rezervu.

Programski direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Dejan Milovac je, za naš Radio rekao da pozitivno mišljenje Evropske komisije o crnogorskoj kandidaturi, s obzirom na sadržaj Mišljenja i Izvještaja o napretku - nije zasluženo.

Predstavnici NGO sektora tokom susreta sa Štefanom Fileom, Podgorica, 11. novembar 2010
Milovac kaže da su ocjene Komisije, u vezi nedovoljno konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ove godine još oštrije nego ranije, te da će sedam glavnih uslova biti veliki izazov, za koji će biti potrebno znatno više vremena, od jedne godine, koliko je najavio premijer Milo Đukanović.

"MANS je na ovom sastanku postavio pitanje kapaciteta same kancelarije Evropske komisije u Podgorici ali i u Briselu kako da sankcioniše ono što Vlada radi, odnosno sam monitoring ispunjavanja ovih sedam uslova će i dalje biti upitan ukoliko komisija bude na dosadašnji način pratila realizaciju antikorupcijskih reformi jer ono što mi smatramo da u izvještaju o napretku on jeste oštar ali ne oslikava pravo stanje u Crnoj Gori ali se u samom izvještaju ne prepoznaju konkretne stvari poput organizovanog kriminala, privatizacije, konflikta interesa, nelegalne gradnje i samog rada Vlade"
, navodi Milovac.

Direktor ekološke organizacije Green Home Darko Pajović kaže da Mišljenje Evropske komisije i stavove evropskog komesara Štefana Filea doživljava kao ohrabrenje.

"Komesar File je iznio vrlo konkretan stav - da u vezi borbe protiv negativnih društvenih pojava u Crnoj Gori, ne smije biti nikakvih kompromisa"
, kaže Pajović.
"Ja se ne bavim dijeljenjem kalendara već dijeljenjem domaćih zadataka", poručio je File.


"U zadnjih 48 sati čuli smo vrlo jasne, vrlo oštre i konkretne poruke koje treba da budu od koristi i donosiocima odluka kao i nama u civilnom sektoru. Nama jeste satisfakcija ali isto tako je ukoliko je pred državom jedan mukotrpan put isto tako će biti težak i za nas iz NVO sektora jer u narednom periodu samo konkretni rezultati će moći da urade ono što je generalno naš cilj a to je uticaj na donosioce odluka.Vidjećemo u narednom periodu koliko će od svega onoga što je danas rečeno a to je jedna čvrsta i odlučna volja Evropske komisije da se ovi procesi provedu onako kako treba u praksi realizovati", smatra Pajović.

Sistem mora da funkcioniše


Da li je Evropska komisija čvrsta u namjeri da od Crne Gore zahtijeva striktno ispunjavanje uslova, koji se, između ostalog, tiču: vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, unapređenja ljudskih prava i medijskih sloboda, može se procjeniti iz izjave komesara Filea, nakon formalnog uručenja Mišljenja Evropske komisije, premijeru Milu Đukanoviću u srijedu uveče.

"Puno posla predstoji, ali ne tako nekog mehaničkog posla štrikiranja rubrika, kao usvojili smo ovaj ili onaj zakon ili oformili ovu ili onu instituciju. Radi se o tome da vi pokažete da imate neke stabilne, mjerljive rezultate. Treba da pokažete da ste uspostavili sistem koji funkcioniše i koji donosi korist narodu Crne Gore"
, rekao je File.

File je bez uvijanja odgovorio i na novinarsko pitanje - kada bi, u slučaju da ispuni sve uslove, Crna Gora mogla dobiti datum za početak pristupnih pregovora.

"Ja se ne bavim dijeljenjem kalendara već dijeljenjem domaćih zadataka"
, zaključio je File.
XS
SM
MD
LG