Dostupni linkovi

Čović: Međunarodna zajednica podržava hrvatski entitetPredsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kazao je da pretnje zbog zahteva za hrvatskim entitetom dolaze jedino od moćnika iz reda bošnjackog naroda, ali da za to ima podršku predstavnika međunarodne zajednice.

On je istakao u intervjuu beogradskom NIN-u da svi treba da shvate krajnje ozbiljno da BiH preti opasnost ukoliko se ne pronađe ustavno rešenje za sve narode i gradane, ponavljajući da je federalna jedinica sa hrvatskom većinom jedno od rešenja za opstanak evropske BiH u kojoj bi tri naroda bila ustavno ravnopravna.

Čović je naveo da priča sveta o strahu od "muslimanske državice", kako je svojevremeno bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić objašnjavao nemogućnost stvaranja hrvatskog entiteta u BiH, nije nikakva tajna.

Komentarišući podršku premijera Republike Srpske Milorada Dodika zahtevu za hrvatskim entitetom, Čović je rekao da je Dodik svestan da ustavna ravnopravnost Hrvata jednako štiti i srpski narod.
XS
SM
MD
LG