Dostupni linkovi

File: EU od Crne Gore očekuje rezultate


Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je u srijedu uveče vlastima u Podgorici da preporuku Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata ne treba shvatiti samo kao pohvalu za rezultate postignute na putu evropskih integracija, već kao ohrabrenje da Crna Gora nastavi i ubrza rad na reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Evropski komesar uručio je crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću preporuku Evropske komisije sa zadacima koje zemlja treba da uradi do otvaranja pregovora o članstvu.

On je podsjetio da je otvaranje pregovora uslovljeno "domaćim zadacima" koje zemlja treba da uradi, a odnose se na jačanje vladavine prava, depolitizaciju pravosudja, kontrolne uloge parlamenta, jačanje administrativnih kapaciteta i efikasniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Evropski komesar za proširenje je saopštio da je Brisel Podgorici dao rok od godinu dana, kada će kroz sljedeći izvještaj o napretku procijeniti da li postoje "mjerljivi rezultati".

"Puno posla predstoji, ali ne tehničkog, poput usvajanja zakona i slično. Vi treba da pokažete da imate mjerljive rezultate, da pokažete da ste postavili sistem koji funkcioniše u korist građana Crne Gore", saopštio je File.
XS
SM
MD
LG