Dostupni linkovi

Izvještaji EK za Hrvatsku, Srbiju, BiH, CG, Makedoniju i Kosovo


Hrvatska je ušla u finalnu fazu pretpristupnih pregovora sa Unijom, ali se ukazuje da ova država mora nastaviti sa naporima i dodatno ih intenzivirati, posebno na polju reforme pravosuđa.

Od Hrvatske se, takođe, traži da poboljša borbu protiv korupcije i saradnju sa Haškim tribunalom, a navodi se i da ova zemlja mora restrukturirati svoja brodogradilišta i riješiti probleme u vezi nezavisnosti lokalnih medija.


Bosna i Hercegovina (BiH)je ostvarila mali, ograničen, a u nekim segmentima nikakav napredak u reformskim procesima, ocjenjuje se u novom godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Zabilježen je i nizak konsenzus domaćih vlasti o glavnim reformskim prioritetima, kao što je uskladjivanje Ustava s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog prostora.

Nije napravljen pomak ni u ispunjavanju uslova za zatvaranje ureda visokog predstavnika.


Srbija je slabo napredovala u reformi pravosudja i borbi protiv korupcije, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, proističe iz izvještajaja Evropske komisije.

U poglavlju o korupciji Komisija navodi da je Srbija ostvarila izvjestan napredak, ali da je korupcija i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i da predstavlja ozbiljan problem.


Makedonija je ostvarila napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU), ali zaostaje u sprovodjenju reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, ocjenjuje se u izveštaju Evropske komisije.

U izvještaju za Kosovo, navodi se da kosovske vlasti moraju ozbiljnije pozabaviti borbom protiv organizovanog kriminala, pranja novca i korupcije, a da ozbiljni izazovi postoje i na polju reforme javne administracije i vladavine zakona.

EK, takođe, navodi da na Kosovu, u praksi, nije obezbijeđena sloboda izražavanja.

Crna Gora se nada preporuci EK za status kandidata, ali će do početka pregovora morati da uloži dodatne napore da poboljša stanje u mnogim oblastima kao što su borba protiv organizovanog kriminala, izborno zakonodavstvo i efikasnost pravosuđa.

Takođe postoje nedostaci u sprovođenju zakona, iako je pravni i institucionalni okvir posljednjih godina ojačan.
XS
SM
MD
LG