Dostupni linkovi

New York Times: Obama podrškom Indiji obuzdava uticaj Kine


Podrškom stalnom članstvu Indije u Vijeću sigurnosti UN-a, američki predsjednik Barack Obama je dao signal da SAD žele da stvore dublje partnerstvo s New Delhijem, koje će obuzdati uticaj sve samosvjesnije Kine, piše u utorak New York Times.

Takva podrška Indiji, izrečena je u govoru u indijskom parlamentu, koji je direktno prenošen na televiziji, i pored razmimoilaženja dvije zemlje u vezi s nizom pitanja, kao što su odnos prema Pakistanu, trgovinska politika, pogled na klimatske promjene i, u izvjesnoj mjeri, pristup Iranu, piše list.

Obamino blisko prihvatanje Indije veæ je izazvalo upozorenja iz Pakistana, nepouzdanog saveznika SAD-a u njihovom ratu u Afganistanu, koji je uputio kritike Washingtonu i New Delhiju zbog uključivanja u "politiku sile", koja nema moralnih osnova.

To će vjerovatno izazvati novu zabrinutost i u Pekingu, koji ima stare sporove u odnosima s Indijom i koji se već glasno usprotivio američkim naporima da ojača savezništva s azijskim zemljama koje su na oprezu zbog rastuæe moći Kine, navodi list.
XS
SM
MD
LG