Dostupni linkovi

Evropska unija ukinula vize za građane BiH


Komesari Evropske komisije poziraju sa ministrima unutrašnjih poslova BiH i Albanije nakon donošenja odluke o ukidanju viza za ove dvije zemlje, 8. novembar 2010.
Komesari Evropske komisije poziraju sa ministrima unutrašnjih poslova BiH i Albanije nakon donošenja odluke o ukidanju viza za ove dvije zemlje, 8. novembar 2010.
Vijeće Evropske unije za pitanja pravde i unutrašnjih poslova donijelo je u ponedjeljak odluku o liberalizaciji viznog režima za državljane BiH i Albanije.

U Bosni i Hercegovini dobra vijest iz Brisela očekuje se godinu dana nakon što joj je prije tačno godinu dana promakao evropski voz u koji su tada ušle Srbija Crna Gora i Makedonija.

Iako je osiromašene Bosance i Hercegovce, koji nemaju dovoljno novca za putovanja, vijest koja je danas stigla iz Brisela obradovala, u praktičnom smislu ona za njih ne znači mnogo.

"Jes, super! Neću više morati da čekam u Sarajevu i da molim u Banjoj Luci, i nadam se da ću putovati, da ću imati love da putujem," rekla je jedna studentkinja u Banjoj Luci na vijest o ukidanju viza građanima BiH.
Studentkinja u Banja Luci: nadam se da ću putovati, da ću imati love da putujem


Nakon današnje odluke Vijeća Evropske unije za pitanja pravde i unutrašnjih poslova, građani BiH biće pošteđeni čekanja u redovima pred stranim ambasadama, ali i davanja novca za vize.

Odluka o ukidanju viza ocjenjuje se kao jedna od najznačajnijih u poratnoj BiH, koja će naročito pomoći privrednicima i studentima koji svoja znanja žele usavršavati van granica zemlje.

Sjajno, ali....

No, nisu svi kao djevojka iz Banja Luci optimistični da će uskoro moći da putuju. Razlog je prije svega nedostatak novca za putovanja, kažu Sarajlije:



Sličnih su razmišljanja i građani Banje Luke:



Mostarci misle da bezvizni režim predstavlja i određeni vid slobode:



Vijeće Evropske unije nije ništa poklonilo Bosni i Hecegovini. Odluka o ukidanju viza rezultat je mukotrpnog rada bh. institucija, tvrdi ambasador Misije BiH pri EU Osman Topčagić uz podsjećanje da postoje obaveze koje se moraju poštovati:

„Treba za sve one propise koje smo usvojili u ovom procesu dosljedno primijeniti, da institucije koje su ustanovljene kadrovski, materijalno jačamo opremom, uvođenjem novih i dobrih praksi. Jednostavno da osiguramo da naši državljani, koristeći bezvizni režim, ostaju u državama članicama EU maksimalno do 90 dana u periodu od šest mjeseci.“

Otškrinuta vrata

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović sa nestrpljenjem je danas u Briselu čekao da se odluka objavi. Evo što je odmah nakon toga izjavio za Radio Slobodna Evropa:

„To je benefit, možda najvažniji benefit u zadnjih 15 godina građanima naše zemlje, možda jedan od najvažnijih dana poslije potpisivanja mira. U Briselu isto tako vlada jedno fino raspoloženje kad je u pitanju BiH. Ovo je poruka da sav trud i rad na evropskom putu BiH se isplati. To je i današnje glasanje pokazalo.“

Ipak, profesor iz Banje Luke Miodrag Živanović ne vjeruje da je BiH otvaranjem šengenskih vrata skinula sve brige u odnosima sa Evropom. On smatra das u BiH tek otškrinuta vrata EU:
Profesor Miodrag Živanović: pred nama je doista dug put da bismo imali sve ono što se zove slobodno kretanje po zemljama EU


„Naime, tu je riječ samo o svakodnevnim, turističkim putovanjima, ali sve ono što u punom smislu znači viznu liberalizaciju to nije za nas predviđeno. Domaći političari, naravno, prave od ovoga cijeli spektakl navodeći da su doprinijeli barem i ovakvoj, dakle djelimičnoj ili tek početnoj viznoj liberalizaciji, međutim pred nama je doista dug put da bismo imali sve ono što se zove slobodno kretanje po zemljama EU.“

Dugogodišnji novinar i ekspert za evropska pitanja Zekerijah Smajić:

„Odluka Vijeća ministara je višestruko značajna. Ona je moralni poticaj građanima BiH nakon skoro 18-godišnje izolacije, jedne besprimjerne nepravde prema građanima BiH. S druge strane, ona je poticaj poduzetnim ljudima.“

Poslovne veze

Ukidanje viza za BiH znači mnogo, no najviše će pomoći privrednicima, koji su dosada nailazili na bezbroj problema kako bi otputovali u neku od zemalja EU.

„Poslovni ljudi više neće morati kao neki nižerazredni predstavnici zaostale zemlje da traže posebna pisma, garancije i da na potpuno nenormalan način dolaze do poslovnih kontakata, već će moći, kao i njihove kolege u ostalim, razvijenim zemljama, da slobodno putuju širom svijeta, slobodno sklapaju poslove i njihova početna pozicija biće daleko bolja nego što je bila dosad,“ rekao je Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Valentin Inzko: Ja mislim da se kapija otvorila još više za BiH kao državu i da se sad zna kakav je pravac prema Briselu
Odluku o bezviznom režimu u kom će Bosnci i Hercegovci moći da uživaju sredinom narednog mjeseca, kao veoma značajanu ocijenio je i visoki predstavnik Valentin Inzko. U intervjuu za BH Radio 1 kazao je ida će liberalizacija viznog režima značiti korak dalje u odnosima BiH i EU:

„Ja mislim da se kapija otvorila još više za BiH kao državu i da se sad zna kakav je pravac prema Briselu. Ja mislim da tu ima puno simbolike, zaista, i za građane i za državu.“

Kao najzaslužniju za ukidanje viza u BiH prepoznaju evropsku izvjestiteljicu Tanju Fajon. Evropski pokret u BiH još u maju ove godine proglasio ju je za evropskog prijatelja BiH za 2010. godinu.

„Tanja Fajon je u svakom slučaju jedna od najzaslužnijih osoba za ukidanje viznog režima za građane BiH jer je svojim radom i lobiranjem unutar evropskih institucija dala maksimalan doprinos. I sumnjam da u BiH postoji ijedan građanin ove zemlje koji bi dao veći i značajniji doprinos nego što je to uradila gospođa Tanja Fajon,“ rekao je Predrag Praštalo iz Evropski pokret u BiH.
XS
SM
MD
LG