Dostupni linkovi

Marnak zabrinut za izbore na Kosovu


Šef EULEX-a Ksavijer de Marnak izjavio je danas da je EULEX zabrinut u vezi sa izbornim procesom na Kosovu, te je dodao da će ova misija biti veoma pažljiva kada su u pitanju bezbednosni uslovi na dan izbora 12. decembra, tako što će nadgledati policiju i pratiti sudske dimenzije izbora kako bi sve proteklo u najboljem redu.

“Mi tražimo fer i bezbedan proces u skladu sa zakonima i Ustavom”, kazao je Marnak nakon regularnog sastanka sa kosovskim premijerom u ostavci Hashimom Thaçijem i između ostalog dodao da “Kosovo ima jedinstvenu priliku da pokaže svetu da je steklo zrelost da odvije fer političke procese, i to je ono što je najvažnije”.

On je takođe najavio da tokom predstojećih nedelja može doći do daljih razvijanja kada su u pitanju istrage koje sprovodi EULEX.


Sa druge strane, premijer u ostavci, Hashim Thaçi, kazao je da na vladavinu zakona na Kosovu ne bi trebala da utiče dnevna politika. Po njemu, izborni proces ne bi trebao da utiče ni na rad EULEX-a.

“Vladavina zakona ne poznaje odgovarajuće ili neodgovarajuće vreme. Na vladavinu zakona ne može da utiče ni dnevna politika, ni mediji, već zavisi od profesionalizma – znači, iznad svega treba da bude vladavina zakona”, kazao je Thaçi.
XS
SM
MD
LG