Dostupni linkovi

Pritisak na Zagreb da povuče tužbu protiv Beograda



Evropska unija će narednih nedjelja izvršiti pritisak na Vladu Hrvatske da razmotri mogućnost povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije, pišu "Večernje novosti".

Brisel će zatražiti da se spusti gard prema inicijativi predsjednika Borisa Tadića i Ive Josipovića o povlačenju tužbi koje su Srbija i Hrvatska podnijele Međunarodnom sudu pravde.

Brisel će, tvrde sagovornici lista, insistirati da se na ovu temu tačka stavi što prije, jer ne želi da ulaskom Hrvatske u EU uvlači i nove neriješene probleme.

Pogotovo jer se Unija već jednom "opekla" na sličnom primjeru, kada je Slovenija blokirala pristupne pregovore Hrvatske zbog neriješenih graničnih pitanja između ove dvije zemlje.

Beograd ima dobru volju za povlačenje tužbe, što je Tadić ponovio u više navrata, a posljednji put nedavno u Vukovaru, kada je naglasio da je kompromis o ovom pitanju preduslov za nastavak procesa pomirenja.

Iste stavove sa Tadićem dijeli i Josipović, ali je najveći kočničar hrvatski premijer Jadranka Kosor, odnosno njena Vlada koja tu odluku treba da donese, pišu "Novosti".
XS
SM
MD
LG