Dostupni linkovi

EU: Sutra odluka o ukidanju viza BiH i Albaniji


Savet ministara Evropske unije će sutra odlučiti da se ukinu vize za državljane BiH i Albanije, ali će biti uveden dvostruki mehanizam nadzora režima bez viza za te dve države, isto kao i zemlje Zapadnog Balkana čiji državljani već uživaju ovu povlasticu.

Uvođenje dodatne dvojake kontrole sprovođenja svih tehničkih merila i uslova za viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju su zatražile posebno Holandija i još neke članice EU.

Evropska komisija je zato odlučila da sutra objavi izjavu o uvođenju "Mehanizma praćenja" kako se vizna liberalizacija i sprovodi na delu u svim državama regiona, a to znači i Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, čiji građani već od decembra mogu slobodno da putuju u EU.

To je agenciji Beta potvrđeno u Savetu ministara EU i Evropskoj komisiji, uz objašnjenje da će uz praćenje sprovođenja svih utanačenih uslova i standarda biti uvedeno i "rano upozoravanje" na poremećaje u tom režimu.

Ključni cilj je da se spreči povećanje broja lica izvan Evrope koja bi preko Zapadnog Balkana dolazila u EU sa zahtevom da dobiju azil, isto kao i da se osujeti organizovani kriminal i terorizam.
XS
SM
MD
LG