Dostupni linkovi

Ešton kritikovala izbore u Mjanmaru


Šef diplomatije Evropske unije (EU) Ketrin Ešton (Catherine Ashton) izrazila je danas žaljenje što na izborima u Mjanmaru, prvim posle 20 godina, nisu poštovani međunarodni standardi i zatražila oslobađanje svih političkih zatvorenika.

"EU žali što vlasti nisu preduzele odgovarajuće mere za održavanje slobodnog, pravednog i pluralističkog izbornog procesa", navodi se u saopštenju Ketrin Ešton.

Prema njenim rečima, EU ponavlja apel za oslobađanje svih političkih zatvorenika u zemlji i da je dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Kji još u kućnom pritvoru.

U Mjanmaru su prvi put posle 20 godina održani parlamentarni izbori, a vojna hunta koja vlada tom zemljom je po zatvaranju biračkih mesta saopštila da će rezultati biti saopšteni "u dogledno vreme". Stranim novinarima nije dozvoljeno izveštavanje, a analitičari ocenjuju da će zahvaljujući propisima donetim pre izbora, Stranka solidarnosti i razvoja unije koju podržava hunta biti pobednik uprkos raširenom otporu u narodu posle 48 godina vojne vladavine.
XS
SM
MD
LG