Dostupni linkovi

Zaposleni u Glasu Istre u štrajku


Zaposleni u "Glasu Istre" počeli su danas štrajk protiveći se tako uvođenju šestodnevne radne nedelje, smanjivanju osnovice plata i novim koeficijentima kojima će biti gotovo prepolovljene plate, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u redakciji tih dnevih novina u Puli.

Sindikat novinara pozvao je čitaoce da ne kupuju "Glas Istre" koji će izaći u ponedeljak, budući da će biti izdat pod prisilom, jer je za 20 od 80 radnika u štrajku uvedena radna obaveza.

Sudija županijskog suda u Puli Ondina Vidulin-Matijević je proglasila da je delatnost novinarstva nužan posao koji se ne sme prekidati ni kada radnici štrajkom pokušavaju da se izbore za svoja prava.

Sindikat se odlučio na štrajk posle šest meseci neuspelih pregovora o novom kolektivnom ugovoru i neuspešnog procesa mirenja. Štrajk će trajati do ispunjenja njihovih zahteva, odnosno odluke štrajkačkog odbora o njegovom prekidu.

Predstavnica Sindikata novinara u "Glasu Istre" Maša Jerin rekla je na konferenciji za novinare da su se juče u redakciji pojavile nepoznate osobe koje će najverovatnije raditi u listu dok su novinari u štrajku, pa je sindikat o tome obavestio inspekciju rada.

Uprava je, s druge strane, ocenila da štrajk nikom ne koristi. član Uprave Albert Faggian izjavio je novinarima da je spreman na kompromis, ali da kada je reč o visini plata "ne može da prihvati ni jedan kompromis koji ide za tim da isplati nešto što nema, već tačno koliko ima na žiro računu firme", prenose hrvatski mediji.
XS
SM
MD
LG