Dostupni linkovi

Izvršni odbor MMF-a odobrio reforme


Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je dalekosežne reforme u načinu upravljanja tom svetskom finansijskom institucijom.

Reforme su usvojene sedam dana pre samita grupe vodećih svetskih ekonomija G-20 u Seulu, na kojem će se raspravljati o daljem podsticanju i jačanju globalnog oporavka.

"Sveukupno je to veliki pomak u kvotama i broju glasova i zastupanju tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju. To je istorijska reforma MMF-a", saopštio je direktor Fonda Dominik Štros Kan (Dominique Strauss-Kahn) na konferenciji za novinare nakon sastanka odbora, prenosi Poslovni dnevnik.

On je dodao da sada postoji deset vodećih akcionara koji zaista predstavljaju vodećih deset zemalja u svetu, odnosno Sjedinjene Američke Države, Japan, Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu.

"Poredak tih zemalja sada je stvarno rangiranje u globalnoj ekonomiji", kazao je Štros Kan.

U srcu reformi biće udvostručenje MMF-ovih kvota koje će proizvesti pomak od šest odsto kvote akcija u korist tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju. \

Nakon što se sprovedu sve reforme, one će se odraziti i na sastav Izvršnog odbora MMF-a.

"Postojaće dva mesta manje za napredne evropske zemlje. One su pristale na to i kada se to dovrši, u odboru će biti još dve zemlje u razvoju, što će odražavati promenu kvota", objasnio je Štros Kan.
XS
SM
MD
LG