Dostupni linkovi

Ruski novinar u komi posle prebijanja


Novinar moskovskog lista Komersant Oleg Kašin (30) pretučen je u noći između petka i subote i nalazi se u komi, a istražitelji smatraju da je motiv napada njegov rad.

Dva neidentifikovana napadača sačekala su Kašina koji se vraćao kući u centru Moskve nesto posle ponoći i nanela mu prelome lobanje, nogu i prstiju. Kašin je operisan, a lekari su posle operacije izazvali veštačku komu.

Ovo je, napominje AP, poslednji u nizu napada na novinare i aktiviste u Rusiji, u kojoj je od 2000. godine zabeleženo 18 nerešenih slučajeva napada na novinare.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev naredio je vrhovnom tužiocu i ministru unutrašnjih poslova nadzor nad istragom o napadu koji je privukao veliku pažnju ruskih medija.

Policija analizira snimak kamere za video nadzor izvan stambene zgrade u kojoj Kašin živi, rekao je portparol istražitelja Vladimir Markin, potvrdivši da je njegov profesionalni angažman najverovatniji uzrok napada.

Kašinova supruga Jelena Milova rekla je da nije primao nikakve pretnje. Oleg Kašin je izveštavao o nizu društvenih i političkih tema, od kojih su, napominje AP, neke smatrane osetljivim, a njegovi izveštaji važili su za direktne i uravnotežene.
XS
SM
MD
LG