Dostupni linkovi

Izvinite! I?


Boris Tadic na Ovčari
Boris Tadic na Ovčari

Izvinite! I?

Evo već deset godina kako Balkanom kruže izvinjenja političkih lidera ali te riječi na prostoru bivše Jugoslavije, uglavnom, traju koliko i ceremonije polaganja vijenaca na grobovima žrtava.

Najprije se 2000-e Milo Djukanović izvinio za bombardiranje Dubrovnika, 2003-e su tadašnji predsjednici Hrvatske i Srbije razmijenili izvinjenja, onda je Boris Tadić došao u Sarajevo 2004-e i zatražio oprost, slično izvinjenje Tadić je uputio Zagrebu 2007-e. Predsjednik Hrvatske je uputio izvinjenje za zločine u Jasenovcu i ove godine u Sarajevu za politiku prema BiH, prošli tjedan je novi član BiH predsjedništva, Bakir Izetbegović izrazio izvinjenje za sve nevine žrtve za koje je kriva Armija BiH, pa je Tadić, u četvrtak, zatražio oprost u Vukovaru. Još čeka izvinjenje Kosovu i sa Kosova.

Zbog čega izvinjenja nastavljaju da kruže i zbog čega ona nemaju velike efekte?

Fotografije žrtava iz Vukovara

Možda je dio odgovora u anketi koju je jučer uradilo naše dopisništvo u Beogradu na tamošnjim ulicama. Na pitanje da li ste upoznati šta se dogadjalo u Vukovaru zabilježeni su, od mahom mladjih ljudi, ovakvi odgovori: ¨Ne znam!¨, ¨Ne znam ko je koga ubio!¨, ¨Znam da je naših više poginulo!¨, ¨To je bio genocid nad Srbima!¨

Možda treba pitati neke navijače u Splitu kada su ječer spaljivali zastavu Srbije i izvikivali ustaške parole.

Prošlo je, dakle, 19 godina od dana kada su gradjani Beograda bacali cvijeće na JNA koja je odlazila da ¨oslobodi¨ Vukovar, a mnogi od njih ni danas ne znaju šta se dogadjalo. Prošlo je pola stoljeća od ustaških zločina, a ima još onih koji bi da se diče ustaškom idejom.


Razlog, dakle, što su sva ta silna izvinjenja koja izgovaraju političari, više dio političkog marketinga je u tome što je sve i planirano da bude SAMO politički marketing.Krivica je još uvijek ¨na drugoj strani¨.

Čim se dogovori odavanje počasti za 260 ubijenih civila od strane srpskih snaga, odmah se nadje reciprocitet u polaganju vijenca na obilježje 19 ubijenih civila, zločin koji su počinile hrvatske snage. Čim se usvoji rezolucija o Srebrenici u Skupštini Srbije odmah slijedi i rezolucija o zločinima nad Srbima, Tadić ide u Vukovar, ali veče prije toga njegov ministar spoljnih poslova ide da izrazi ¨snažnu¨ podršku Miloradu Dodiku. Srbija kaže da poštuje suverenitet BiH, a podržava čovjeka koji taj suverenitet ruši.

Tako dvije Srbije marširaju zajedno, nadajući se da Srbija koja je bila u Vukovaru ima prevagu nad onom koja je bila u Banjaluci.

Goran Hadžić i Ratko Mladić, optuženi koji se skrivaju

Lako je osuditi one koji su povlačili obarače i ubijali civile, ali teže pronaći one koji su to naredjivali. Lako je reći ¨prevarili su nas¨, a ne tražiti odgovornost za prevaru. Hrabro je doći u Vukovar i zatražiti oprost, ali je još hrabrije pronaći i isporučiti sudu Gorana Hadžića, optuženog za te iste zločine.

Lako je zatražiti izvinjenje ali je puno teže nešto zaista promijeniti i na optuženičku klupu postaviti ljude koji su to organizirali. Kad je TV Srbije 1991-e godine izvijestila da ¨su jedinice JNA u okviru strategijskog pregrupisavanja napustile glavni grad¨, a otišli su u stvari za Vukovar, zar je problem pronaći ko je to objavio, ko je to napisao, i ko je to naredio? Nema volje, ni snage da se tako nešto uradi. Pogotovu ne u Srbiji, tamo gdje je takav pristup najpotrebniji.

Vijest koja je danas stigla iz Srbije, da je bivši premijer Vojislav Koštunica, vukao konce i spriječavao hapšenje Ratka Mladića potvrdjuje ono što mnogi analitičari odavno govore. Ali, sud je sada došao do činjenica i izjava. Eto prilike Srbiji da dokaže da li je spremna otići dalje od riječi, da sud procijeni ko je spašavao i spašava najtraženijeg svjetskog bjegunca.

Srbija se ne može kriti iza parole ¨svi smo krivi¨ jer jednostavno, ¨svi¨ nismo krivi, posve sigurno ne svi na isti način. Samo u jednom SATU, u Srebrenici je ubijeno više civila nego što je Armija BiH učinila za ČETIRI GODINE rata. Ta se činjenica ne može sakriti iza parole ¨svi smo krivi.¨

Ne može se ni BiH kriti iza činjenice da je BiH najviše stradala u ratu te da su bošnjaci počinili neuporedivo manje zločina nego recimo srpska strana. Iza toga se ne može sakriti nespremnost Sarajeva da istraži zločine i osudi počinioce I kad bi se to dogodilo ni Izetbegović se ne bi morao izvinjavati. Ne može se ni Hrvatska kriti iza činjenice da je isporučila sve tražene generale i čak počela suditi političarima (slučaj Glavaš).

Gradjani svih država na prostoru bivše Jugoslavije su ¨gladni¨ normalnog života, 60% gradjana Vukovara pozdravlja posjetu predsjednika Srbije, a vjerujem da bi iste ili veće procente lako našli i u drugim državama.

Vijenci 2010-e na grobovima žrtava imaju daleko manju težinu od cvijeća koji su 1991-e na vojsku JNA bacali sa beogradskih ulica. Onu istu vojsku radi koje se danas polažu vijenci u Vukovaru.

Cvijeće je bilo poruka živima, vijenci stoje na grobovima njihovih žrtava.

XS
SM
MD
LG