Dostupni linkovi

Buš priznao da je lično odobrio mučenja osumnjičenih za terorizamBivši američki predsjednik Džordž Buš priznao je u memoarima da je lično odobrio primjenu tehnike mučenja simulacijom davljenja prilikom ispitivanja osumnjičenih za terorizam protiv SAD, piše danas Vašington post (Washington Post).

Buš je u memoarima "Decision Points" (u slobodnom prevodu "Tačke odluke") naveo da je lično odobrio primjenu te tehnike, koju su osudili mnogi međunarodni pravni stručnjaci, prilikom ispitivanja osumnjičenog za organizovanje napada na SAD 11. septembra 2001 Halida Šeika Mohameda.

Bivši predsjednik SAD u knjizi, koja bi trebala da izađe iz štampe sljedećeg utorka, piše da ga je Centralna obavještajna služba (CIA)
pitala da li može da nastavi sa tehnikom simulacije davljenja nad Mohamedom, na šta je Buš odgovorio: "Nego šta!"

Prema izvoru bliskom Bušu koji je pročitao knjigu, bivši predsjednik je dodao da bi istu odluku ponovo donio, ako bi ona doprinijela da se
spriječe teroristički napadi i spasu životi.

CIA je primjenjivala tu spornu tehniku mučenja 2003. na Muhamedu i još dvojici pritvorenika 2002. i 2003. Ona podrazumijeva polivanje vodom lica ispitivanog, dok je on privezan za dasku, tako učestalo i obilno da on pomisli da će se ubrzo udaviti, ukoliko ne kaže tražene informacije.

Buš je u intervjuu, koji je dao nedjelju dana prije odlaska sa funkcije rekao: "Uopšte ne prihvatam riječ 'mučenje'."

Sadašnji predsjednik SAD Barak Obama i ministar pravosuđa Erik Holder su tehniku simulacije davljenja proglasili "aktom mučenja" koje ne dozvoljava međunarodno pravo. Sa njima su se složili i mnogi republikanski poslanici na Kapitol hilu.

Obamina administracija, međutim, nije ništa učinila da kazni zvaničnike Bušove administracije, jer su tu tehniku odobrili. Stručnjaci za ljudska prava smatraju da će Bušovo priznanje "jednog dana imati i pravne konsekvence po njega"
XS
SM
MD
LG