Dostupni linkovi

Protesti zbog posjete TadićaPosetu predsjednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru prate i manji protesti članova porodica ubijenih i nestalih u ratu i bivših boraca.

Pored mjesta nekadašnje masovne grobnice u Ovčari kod Vukovara okupilo se pedesetak osoba koje upaljenim svijećama i molitvom protestvuju protiv posjete Tadića.

Riječ je o ženama i majkama iz Vukovara, Lovasa i Sotina, borcima i invalidima rata na prostorima bivše Jugoslavije. Neke među njima, uz svijeće, ističu i transparente "Cijeli Vukovar je Ovčara".

"Vukovar na svako nasilje odgovara molitvom, a i ovo smatramo nasiljem", rekla je Vilma Vidović iz Vukovara koja je u ratu ostala bez pet članova porodice.

Dvoje je do sada pronađeno, a još troje se traže, rekla je Vidović, dodajući da iz toga razloga dolazak srpskog predsjednika i polaganje vijenca smatraju nasiljem.

"Mi ne možemo sahraniti svoje poginule, zato što oni neće reći gdje su njihovi grobovi. Neka nam to kažu kako bi i naši pokojni pronašli svoj mir", rekla je Vidović.

Neki od članova porodica nestalih nosili su majice sa likom hrvatskog generala Ante Gotovine optuženog u Hagu.

Istovremeno u centru Osijeka pripadnici Hrvatske stranke prava organizovali su protest zbog Tadićeve posjete Ovčari i Paulin dvoru.
XS
SM
MD
LG