Dostupni linkovi

Ustavni sud Republike Srpske odlučuje o entitetskom zakonu o imoviniNa sjednici Zajedničke komisije Skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda RS-a nije postignuta saglasnost o Zakonu o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja i konačan stav o tom zakonskom aktu dat će Ustavni sud RS-a.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević pojasnio je, u izjavi novinarima nakon sjednice komisije, da saglasnost u suštini i nije bilo moguće postići, budući da Klub delegata bošnjačkog naroda nije podnio amandmane jer smatraju spornim čitav zakon.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a očekuje da će Ustavni sud RS-a donijeti odluku da RS ima pravo da donese zakon kojim uređuje imovinskopravne odnose.

Podsjeća i da je ranijom odlukom visokog predstavnika stavljena zabrana raspolaganja državnom imovinom u RS-u, čime je i međunarodna zajednica priznala postojanje RS-a kao titulara državne svojine, a također, i procesi privatizacije vođeni su na entitetskom nivou.

Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja usvojen je 14. septembra u Narodnoj skupštini RS-a i pored protivljenja bošnjačkih poslanika i upozorenja OHR-a da nije dobro da RS donosi unilateralno rješenje u vezi s pitanjem državne imovine.
XS
SM
MD
LG